Barcelona és una de les ciutats més dinàmiques i econòmicament més puixants del Mediterrani. Amb quasi dos mil.lions d’habitants, constitueix un centre cosmopolita amb un gran dinamisme cultural i científic, on hi conviuen institucions culturals, centres de recerca i iniciatives de tots tipus. El dinamisme econòmic i l’ambient científic i cultural que embolcalla la ciutat contribueix a crear espais molt adequats a la iniciativa individual i al desenvolupament professional.

La UB és la principal universitat pública de Catalunya, la que té un nombre més gran d’estudiants i l’oferta formativa més àmplia. Nascuda el 1450, constitueix actualment el principal centre de recerca universitari de l’Estat i un dels més importants d’Europa, tant pel nombre de programes de recerca com per l’excel·lència assolida en aquest terreny. És una universitat urbana, oberta i cosmopolita, com la mateixa ciutat. El món acadèmic i científic és intrínsecament internacional a Barcelona, i la UB incorpora aquesta dimensió internacional a la seva activitat diària docent i investigadora, com també als serveis que ofereix a la comunitat universitària.

Estretament vinculada a la història de Barcelona i de Catalunya, la UB combina els valors de la tradició amb el fet de ser una institució innovadora i excel·lent en l’àmbit docent. Qualitat i innovació constitueixen els principals eixos de la Universitat.

La Universitat té més de 80.000 estudiants (el 30% del territori català), 5.715 professors i investigadors i imparteix 151 màsters universitaris amb més de 9000 estudiants matriculats. Cada any, 1700 alumnes estrangers curses estudis a la UB.

El Campus d’Humanitats està al centre històric de la Ciutat de Barcelona, a escassa distància de l’Edifici Històric de la Universitat i dels principals jaciments prehistòrics, romans, medievals i moderns de Barcelona. Diverses pràctiques del màster es realitzen precisament, en aquest conjunt monumental.

El Grau d’Arqueologia de la UB ha estat classificat com la millor Universitat de l’estat i el número 33 del Món segons el QS World University Ranking.